Televiziune Online Prin IPTV
Reading Time: 2 minutes
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Last Updated on octombrie 15, 2023 by admin24news


O gaură neagră este un obiect cosmic care are o masă foarte mare și un volum foarte mic, ceea ce îi conferă o densitate și o gravitație extrem de mari. O gaură neagră este atât de puternică, încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa din interiorul ei. O gaură neagră nu poate fi observată direct, dar poate fi detectată prin efectele pe care le produce asupra materiei și radiației din jurul ei.
Există mai multe tipuri de găuri negre, în funcție de modul în care s-au format și de mărimea lor. Cele mai cunoscute sunt:
• Găurile negre primordiale: sunt cele mai mici și cele mai vechi găuri negre, care s-ar fi format în primele momente ale universului, după Big Bang. Se crede că au o masă de la câteva grame până la câteva mii de tone
• Găurile negre stelare: sunt cele mai frecvente și cele mai studiate găuri negre, care se formează prin colapsul gravitațional al unei stele masive la sfârșitul vieții ei. Au o masă de la câteva ori până la câteva zeci de ori masa Soarelui .
• Găurile negre supermasive: sunt cele mai mari și cele mai misterioase găuri negre, care se află în centrul majorității galaxiilor, inclusiv al Căii Lactee. Au o masă de la milioane până la miliarde de ori masa Soarelui .
Găurile negre au proprietăți și structuri foarte complexe, care pun la încercare legile fizicii. Unele dintre acestea sunt:
• Orizontul evenimentelor: este suprafața sferică imaginară care înconjoară o gaură neagră și care marchează punctul din care nimic nu poate ieși. Orizontul evenimentelor are o rază proporțională cu masa găurii negre și este numit rază Schwarzschild .
• Singularitatea: este punctul central al unei găuri negre, unde densitatea și gravitația devin infinite. Singularitatea este considerată un punct fără dimensiuni sau o sferă foarte mică, în funcție de tipul găurii negre. Singularitatea este ascunsă de orizontul evenimentelor și nu poate fi observată .
• Sfera foton: este sfera imaginară situată la o distanță dublă față de orizontul evenimentelor, unde lumina poate orbita în jurul unei găuri negre fără să cadă în ea sau să scape din ea. Sfera foton este locul unde se produc efecte optice ciudate, cum ar fi lentele gravitaționale sau umbra găurii negre.
• Ergosfera: este regiunea elipsoidală situată între sfera foton și orizontul evenimentelor, unde o gaură neagră rotativă își transferă energia și momentul cinetic materiei și radiației din jurul ei. Ergosfera este locul unde se produce procesul Penrose, prin care o parte din materia care intră în ergosfera iese cu mai multă energie decât a avut inițial.
Gaura neagrǎ este un subiect fascinant și provocator pentru științǎ și pentru imaginație. Existǎ multe întrebǎri deschise și paradoxuri legate de natura și originea gǎurilor negre, cum ar fi entropia și termodinamica lor, paradoxul pierderii informației sau paradoxul firewall. De asemenea, existǎ multe speculații și ipoteze despre ce se aflǎ dincolo de orizontul evenimentelor sau dacǎ gǎurile negre pot fi porți către alte universuri sau dimensiuni.
În 2019, oamenii de științǎ au reușit să obțină pentru prima dată o imagine a unei găuri negre supermasive, situată în centrul galaxiei M87, la o distanță de 55 de milioane de ani-lumină de Pământ. Imaginea arată umbra găurii negre pe un disc luminos de materie care o înconjoară. Acesta este un rezultat istoric, care confirmă teoriile lui Einstein și deschide noi perspective pentru studiul găurilor negre.
Sursă: BING

ajax-loader-2x Gaura Neagră: Ce este & Cum a apărut

This Post Has Been Viewed 9 Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *